Skoda Felicia czyli następca Octavii Tour

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek
    L&K
    • 2005
    • 1078

a moim zdaniem ten artykuł to bzdura. Octavia II jest na podwoziu golfa. Jeżeli ten samochód miałby być na podwoziu golfa, a Octavia 3 miałaby być większa to... co z superbem? Przecież superb jest niewiele większy od octavii - jest wąski i ma krótki rozstaw osi. W takim wypadku nowa O3 okazałaby się wielkości superba lub nawet większa!
    Generalnie polskie gazety motoryzacyjne to jedna wielka porażka. Takie bzdury jakie tam czasami wypisują, to ręce opadają. Śmiem przypuszczać że te zdjęcia to jakiś VT jakiegoś nastolatka!, a historyjka dorobiona przez motorowego pismaka
    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• zeb
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 415

Superb ma krótki rozstaw osi? Prawie 20 cm większy niż O2...

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak dla mnie to skoda weźmie płytę z nowego polo i zrobi z niego sedana, będzie się wtedy ładnie wpasował między O2 a F2 , tak dla przypomnienia :

O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• tomil
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1179

Zamieszczone przez tomek
          Jeżeli ten samochód miałby być na podwoziu golfa, a Octavia 3 miałaby być większa to... co z superbem? Przecież superb jest niewiele większy od octavii
          Wystarczy, że będzie na podwoziu golfa 5. Przecież każda następna generacja samochodów rośnie.
          It doesn't matter what we're losing
          It only matters what we're going to find!

Komentarz

• skodovkaand
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 245

Zamieszczone przez r2r
            Błem na forum Felicii dowiedzieć się czegoś na temat tego niułsa, i jestem w szoku. Panuje tam totalne badylarstwo. Wszyscy psioczą że auto za bedzie za drogie, za dobrze wyposażone i ze zbyt dużą ilością bajerów. Panuje ogólne przekonanie że to juz nie będzie stara dobra Felicia. Goście w większości pluja sie że chcieli by Skode w granicach 25tyś, w klasie wykończenia na poziomie Favorit/Felicia (ta z końca lat 90) bez bajerów (pomijam fakt że tam do miana bajeru urasta klima, wspomaganie, centrlany itd.)...........
            Ogólnie biodota straszna. Moim zdaniem jak masz 5tyś do wydania na samochód to nie szukaj samochodu.
            mozesz powiedziec na którym forum Felicii byłes , chyba nie na tym http://www.skodafelicia.pl/viewtopic.php?f=29&t=2191
            bo tam nic takiego nie napisali jak podajesz.
            co do wspomnianego modelu o nazwie Felicia to uważam że autor artykułu pisał go bez konsultacji z PR Skoda Auto , tak sie składa że mam konto na stronie http://prportal.skoda-auto.pl/pl/auth.html i nic tam nie ma na temat tego modelu

Komentarz

• r2r
              RS
              • 2008
              • 4721
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

skodovkaand, pardon, było to forum Skodovka-Club. Wpisy nie ktorych w tym temacie były żenujące :shock:
              Zwłaszcza od gościa o nicku "tmi" biło na kilometr hu..wym vajbem, a wpisy użytkownika "Kuba_Skoda_Felicia" to sakramentalny zbiór uwag a'propo motoryzacji, takiego statystycznego Kowalskiego z pensją w wysokości 1200zł. i niemożnością przełożenia tego na minimum luksusu w swoim życiu, i co za tym idzie eliminowania potrzeby tegoż luksusu na rzecz "uciechy" niskiej i potwornej jakości.
              :wink:
              Artur

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Panowie nie bardzo rozumiem o co chodzi w waszej dyskusji Nowy model mający zastąpić Octavie Tour z dawną Felicją bedzie miał wspólną tylko nawzę, nie będzie to żaden następca Felicji, tak jak ocena Octavia nie jest nastepcą tej z lat 60-tych
                Pozatym nie bardzo rozumiem porównnywanie Skody do Daci. Skoda, to marka która oferuje w grupie VW auta pomiędzy klasami, ale nie odbiegajace poziomem wykończenia czy zastosowanymi materiałami od VW czy Seata ( moim zdaniem nawet je przewyższa). Dacia w Renault jest stricte TANIĄ marką, która za cenę wyposażenia, komfortu i materiałów ma oferować TANIE auta dla każdego na WYBRANYCH rynkach. Te 2 firmy nie wchodzą sobie zupełnie w paradę, bo maja ZUPEŁNIE INNEGO KLIENTA.
                Co do starych modeli Skody. Zgadzam sie z R2r. Trudno oczekiwać aby współczesna Skoda mogła sobie pozwolić na taki model jak dawny Favorit lub Felicia. Dla obecnej Skody była by to po prostu fatalna wpadka. Skoda przez kilkanascie lat musiała się zmagac z metką producenta aut tanich, ale pozbawiaonych jakości, komfortu i po prostu awaryjnych. Marka pracował baaaardzo długo na to żeby zmienic ten wizerunek i myślicie, że ktokolwiek w Skodzie chciałby nagle powrócić do tego co było ???
                Wspólczesna historia Skody pprzypomina mi historię Audi z lat 70-tych i 80-tych. Wtedy Audi również było postrzegane jako producent tanich i niezbyt prestiżowych samochodów (tak, tak to prawda !!) Ale po przez konsekwentne budowanie prestiżu marki już na pocz. lat 90- tych stało się marką premium i taka też jest do dnia dzisiejszego. Podejżewam, że na pocz. lat 90-tych też wielu ludzi mówiło że chętnie kupiliby tanie i mniej komfortowe, pozbawione wielu bajerów Audi takie jak np. model 80 z pocz. lat 80-tych
                Czarny Elegance

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

Zamieszczone przez Big
                  Pozatym nie bardzo rozumiem porównnywanie Skody do Daci
                  też tego nie rozumiem, ale tak jest napisane w tym artykule :shock:
                  To są właśnie nasi wielcy i mądrzy redaktorzy. Ręce opadają :lol:
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Zamieszczone przez Big
                    Pozatym nie bardzo rozumiem porównnywanie Skody do Daci. Skoda, to marka która oferuje w grupie VW auta pomiędzy klasami, ale nie odbiegajace poziomem wykończenia czy zastosowanymi materiałami od VW czy Seata ( moim zdaniem nawet je przewyższa). Dacia w Renault jest stricte TANIĄ marką, która za cenę wyposażenia, komfortu i materiałów ma oferować TANIE auta dla każdego na WYBRANYCH rynkach. Te 2 firmy nie wchodzą sobie zupełnie w paradę, bo maja ZUPEŁNIE INNEGO KLIENTA.
                    No wlasnie - skoda tez kiedys taka tania marka byla (w czasach favoritki i felici) a teraz
                    juz nie jest i to moze komus nie odpowiadac. Nie mnie bo ja jestem w ogole
                    niewrazliwy na przywiazanie do marki ale komus moze przeszkadzac bo chcialby
                    kupic sobie nowa felicie za 25 tys. zl. I tyle

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez t271828
                      No wlasnie - skoda tez kiedys taka tania marka byla (w czasach favoritki i felici) a teraz
                      juz nie jest i to moze komus nie odpowiadac
                      ie bardzo tę argumentacje rozumiem kolego Idąc tym tropem komuś może przeszkadzać że BMW które w latach 60-tych produkowało tanie ii małe samohodziki dla ludu (np. Lsetta) tera zprodukuje drogie i duze limuzyny. Audi też kiedysbyło tania marką. Wiesz ludziom ogólnie przeszkadza wszystko A co do samochodów skoro mu przeszkadza ze nie moze kupic nowej Felicji za 25 tys zł to ... niech idzie do salonu TATA i tam dokona zakupu auta za rę kwotę, lub .... podniesie poprzeczkę finansową na zakup auta.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez Big
                        A co do samochodów skoro mu przeszkadza ze nie moze kupic nowej Felicji za 25 tys zł to ... niech idzie do salonu TATA i tam dokona zakupu auta za rę kwotę, lub .... podniesie poprzeczkę finansową na zakup auta.
                        Ale on chce Skode bo polubil swoja skodowke - sentyment do marki. Zmieniajac wizerunek firma zdobywa nowych klientow ale rowniez traci/zraza do siebie pewna
                        grupe starych - to nieuniknione

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez t271828
                          Zmieniajac wizerunek firma zdobywa nowych klientow ale rowniez traci/zraza do siebie pewna
                          grupe starych - to nieuniknione
                          O widzisz, o to własnie mi od początku chodziło
                          Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                            RS
                            • 2008
                            • 4721
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cóż...nie mam pieniędzy=nie mam samochodu. Nawet jakby wymyślili cos za 15000zł. to i tak by były grymasy.
                            Skoda idzie do przodu, ludzie którzy jeżdżą jej starszymi modelami, już nie koniecznie. Pretensje do siebie...
                            Artur

Komentarz

• skodovkaand
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 245

Zamieszczone przez r2r
                              gościa o nicku "tmi"
                              często sam nie wie o co mu chodzi
                              Zamieszczone przez r2r
                              wpisy użytkownika "Kuba_Skoda_Felicia" to sakramentalny zbiór uwag a'propo motoryzacji, takiego statystycznego Kowalskiego z pensją w wysokości 1200zł.
                              to student
                              co do wspomnianych modeli to mam nadzieje że wiecie że w latach 80-90zeszlego wieku Favorit jak i Felicia były jednymi z najczęsciej kupowanych modeli dostępnych marek w Polsce , podobnie zreszta jest i teraz oczywiscie chodzi mi o współczesne modele, Favorit projektował nie kto inny tylko Nuccio Bertone i to te modele rozpoczeły okres wspólpracy z VW , zresza tak na marginesie SKODA latach PRL-u też była samochodem marzen naszych dziadkow i rodzicow

wysłalem zapytanie do PR SKODA AUTO odnośnie tego artykulu ciekaw jestem co mi odpowiedzą

Komentarz

• r2r
                                RS
                                • 2008
                                • 4721
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pamiętam doskonale pierwsze Favoritki na ulicach, i jeszcze lepiej pamiętam pierwsze Felicie - ale jestem świadomy że te samochody zaczynały jeździć dawno temu w zamierzchłych czasach.
                                W kwestii statystyk sprzedaży nie się nie zmieniło, po prawie dwóch dekadach Skoda dalej bryluje w sprzedaży aut nowych, jak i na rynku wtórnym. Raczej jestem pewny że podytkowane jest to solidną technologią i dobrym wykonaniem, a także nadążaniem w czasie za modą i techniką w motoryzacji, niż produkowaniem wciąż przestarzałych już aut z których ludzie śmiali by sie tak jak np. z Dacii czy Daewoo.

Jeżeli taka Felicia rzeczywiście wyjechałaby na ulice to jestem zdania że z miejsca zdobyłaby sobie przychylność, bo prezentuje się duzo bardziej futurystycznie od Octavii tour, a znając życie to niemcy włożyli bo jej pod maskę coś sprytnego z małym apetytem. Dlatego nie rozumiem argumentu "to już nie to co stara Felicia, ta nowa jest zbyt wypasiona".

Ja będę czekał co Skoda zrobi z tym projektem, i jeśli rzeczywiście pojawi się on na drogach to gruntownie się jemu przypatrzę.
                                Artur

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez r2r
                                  niż produkowaniem wciąż przestarzałych już aut z których ludzie śmiali by sie tak jak np. z Dacii czy Daewoo.
                                  Chyba troche przesadzasz kolego Po pierwsze Daewoo juz nie ma, ale jak istniało to nikt siez niego nie śmiał bo samochody tej marki skutecznie konkurowały z takimi potegami jak Fiat czy Renault. Nie wiem zkąd te złe opinie o autach Daewoo bo były to jak na owe czasy świetne i dopracowane auta.
                                  Co do Dacii - z tej firmy tez nikt sie nie śmieje bo np. w Niemczech czy Francji po model Logan ustwaiły się ... kolejki !! Tak kolejki !! Na ten samochód po jego promierze, czekało się ok. 8 miesięcy od zamówienia, bo popularnośc modelu przekroczyła wszelkie oczekiwania producenta Wiele ludzi chciało kupić po prostu tani i prosty 2 czy 3 samochód do domu, a Dacia modelem Logan im to umożliwiła. I tu sie zgadzam z innymi, że nie każdy samochód musi być odrazu cudem techniki napakowanym elektroniką Jest dość spora grupa odbiorców dla których samochód to tylko blaszana puszka umożliwiająca przemieszczanie z punktu A do B i nic wiecej. Oni nie potrzebują magistrali CAN, czujników deszczu czy światła, czy el. szyb. Oni potrzebują prostego i taniego auta dla nich są własnie takie marki jak Dacia czy Tata.
                                  Dacia oczywiście, jak pisałem wyżej, nie stanowi żadnej konkurencji dla Skody, ale pisanie o tej marce w obraźliwym tonie jest co najmniej objawem nieznajomości rynku motoryzacyjnego i wspólczesnej motoryzacji wogóle.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• twin
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 288

Wracajac do tematu to prezentowane auto wyglada mi na kolejna wariacje na temat VV Golf / Jetta .
                                    VV Jetta - stylistyczna miniwersja Passata
                                    Skoda Felicja - stylistyczna miniwersja Superba.
                                    Oczywiscie stylistycznie ma to auto przypominac wieksze i bardziej luksusowe tylko z zewnatrz. Wewnatrz sprawdzone elementy VW oraz zapewne sporo z obecnej Octavii.
                                    Cenowo mysle ze to auto bedzie niewiele tansze od obecnej / przyszlej Octavii - wlasnie cos jak VW Jetta dzisiaj.
                                    Czyli Skoda kolejny raz zachowuje sie inteligentnie. Wypelnia nisze w swojej ofercie oferujac kompaktowego sedana a takze przy okazji zastepuje Octavie Tour - poprzez najbardziej popularna wersje Combi.
                                    Dla kazdego cos dobrego mozna powiedziec, a ceny zblizone.
                                    Zauwazcie jaka palete aut ma juz koncern VW jezeli brac pod uwage wszystkie marki koncernu ...tylko wybierac kolor i znaczek na masce w zaleznosci od upodoban.

Komentarz

• r2r
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4721
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Big, zatem przyjmijmy że Daewoo czy Dacia to właśnie taka blaszana puszka do przemieszczania się z punktu A do punktu B, i nic więcej...
                                      Nie odbierz tego złośliwie, ale patrząc jak ty to Polonez na swoje czasy też był świetnym i dopracowanym autem.
                                      Artur

Komentarz

• watchman
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 200

Dzisiaj znalazłem takie info
                                        NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Najtansza Skoda to Fabia w wer. Junior za 32.500 (po 1000 zl upustu) minus pewnie jakas ulga od dealera. czyli ok. 31.000 zl - i mysle ze za te cene trudno znalezc lepsze auto (nowe).

Co do nastepcy Toura to czy on sie bedzie zwal Felicia czy Srapicia nie ma to wiekszego znaczenia bo z Felicia nie bedzie mial nic wspolnego, moze poza znaczkiem na masce.

W sumie jakbym mial teraz cos kupic do 40.000 to wlasnie nie wiem czy nie bylby to Tour. Ogladalem ostatnio Kia Pro_c'eed (ale glupia pisownia...) bo mi sie zaczela bardzo z zewnatrz podobac. Jednakze po ogledzinach wnetrza juz mi sie odechcialo... Zobaczcie te plastiki.... to byla co prawda chyba ta najtansza wersja ale one niewiele sie roznia... przypomnial mi sie moj stary Fiat Tempra (blogoslawiony pojazd ;-)) - czyzby Kia kupila od Fiata ich wytloczki plastiku??? ;-)))
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• skodovkaand
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 245

pozwole sobie wtrącic kolejne 3 grosze na temat modelu zamieszczonego w artykule to wszystko co koles opisał to sajens fikszen czyli zwykla kaczka dziennikarska, napisalem maila do PR SKODA AUTO i taka otrzymalem odpowiedź

zapominacie koledzy że SKODA AUTO POLSKA ma specjalny dział do kontaktow z mediami i jesli nic nie podaja na ten temat to chyba wiedza najlepiej co sie dzieje w tej firmie

Komentarz

• t271828
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 928

Zamieszczone przez marlej108
                                              Najtansza Skoda to Fabia w wer. Junior za 32.500 (po 1000 zl upustu) minus pewnie jakas ulga od dealera. czyli ok. 31.000 zl - i mysle ze za te cene trudno znalezc lepsze auto (nowe).
                                              Jak ja kupowalem auto tej klasy (co prawda 6 lat temu) to Fabia nie miala szans
                                              z Thalia. Chocby to ze podstawowy silnik w Thalii jest 75 konny albo wyposazenie
                                              ktore dostalem za 36 tys. zl Nie sprawdzalem dokladnie ale teraz pewnie jest podobnie

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc, no thalia ma teraz chyba tez ladna znizke, ale ja wolalbym fabie.

natomiast cos mnie tknelo z ta felicia....

mam podejrzenie :-) albo wizje ;-) ze w 2011 r. bedzie nowa O3 natomiast O2 bedzie w zubozonej wersji (cos jak mint) o nazwie Octavia Felicia !!! :-)

tak jak teraz jest Octavia Tour....

pozdrawiam i za rok z kawalkiem zobaczymy czy wizja sie sprawdzila.... hehe
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• machu
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 147

Kolego, normalnie jak prorok, O2 właśnie wchodzi jako nowa Octavia Tour.
                                                  Ciekawe kiedy felicia się pojawi, bo wyglądała bosko...
                                                  Sprzedam czarnulkę...
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

haha juz zapomnialem ze to napisalem rok temu :-)

i o dziwo sie sprawdzilo... ;-)

moze sie za wrozbiarstwo wezme? ;-) to dorobie na superba.... hehe

pozdro
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...